Vidéki ház medencével – 2023

Siófok-Töreki

A vidéki ház koncepciója Megrendelő azon igényéből született, hogy alkossunk egy olyan csendes kis szigetet, amely alkalmas helyszíne lehet a nagyvárosi élet fáradalmai elől történő elvonulásnak, pihenésnek, feltöltődésnek.

Az egyébként lakóházként is jól funkcionáló épület az ingatlanon oldalhatáron álló beépítési móddal kerül elhelyezésre. Az épített környezet hagyományai szerint kialakult előkert mintaként szolgált a telepítés tervezésénél.

A vidéki ház bejárata a keleti oldalról, az épület tömegébe visszahúzott, fedett előlépcsőről nyílik. Az alaprajzi súlypont közelében elhelyezett előszoba biztosítja az optimális térszervezést. A belső terek elrendezése során különválasztottuk a napközben, közösen használt helyiségeket az éjszakai használatú, privát helyiségektől. A lakóház központi terét képezi az étkező, amelyhez egyesített légtérben csatlakozik az oldalkert felőli oldalon elhelyezett konyha és a hátsókertre néző nappali terei. A nappali ezáltal közvetlenül megnyílik a hátsókert felé, ahol medencével kiegészített napozóterasz szolgálja a közös családi pihenést, időtöltést.

A privát használatú helyiségek, a hálószobák az egyébként csendes, forgalomtól alig érintett utca felőli oldalra kerültek. Ennek köszönhetően azok és a tisztálkodáshoz kapcsolódó helyiségek a közös terektől elkülönítetten használhatóak. A kiszolgálóhelyiségeket (fürdőszoba, WC, háztartási helyiség, kamra) az északi telekhatár felőli oldalon helyeztük el.

A lakóépület külső megjelenése illeszkedik az épített környezetbe. A tömegforma arányai a hagyományos településkép arculatának értékeit idézi. Az antracit színű, szegmensvágású cserépfedés,  a sötétszürke lábazat jól harmonizálnak a falfelületek világosabb szürke árnyalataival, törtfehér nyíláskeretezéseivel.