Üdülő társasház – 2023

Siófok

A Délczeg Péter tervezőtársammal tervezett új társas üdülő földszintes + egyemeletes kialakítású. Kiemelt megrendelői igény volt, hogy az egyes üdülőegységeket az eltérő generációt képviselő családtagok külön-külön is használni tudják. Az üdülőegységek a nyugati oldalkert felől közelíthetőek meg. Az emeleti egység bejárata kültéri, S-alakú, húzott fokú lépcsőn keresztül és loggiában elhelyezett közlekedőről nyílik. Az egyes üdülőegységekben a bejáraton át az egyesített légtérben kialakított étkező-konyha-nappali helyiségébe érkezünk, amelyhez két-két privát helyiségcsoport kapcsolódik. A gardróbokon keresztül az egyik irányban zuhanyzók, a másik irányban hálószobák nyílnak.

A földszinti és az emeleti üdülőegység térbeli elrendezése azonos. A belső tereket a tájolás és a telek adottságainak figyelembevételével rendeztünk el. Az összes helyiséget úgy alakítottuk ki, hogy a természetes szellőzés és a bevilágítás biztosított legyen. A hétvégi ház hagyományos, falazott tartószerkezeti rendszerrel készül, vázkerámia térelhatároló falszerkezettel és külső oldali EPS hőszigeteléssel. A tető szeglemezes szerkezetű. A modern kor energetikai követelményeihez igazodva a falak, a lábazat és tetőszerkezet kialakítása úgy történik, hogy minél kevesebb hőveszteség adódjon, tekintettel a téli állapotokra és a nyári hővédelemre. A határolószerkezeteket az érvényben lévő energetikai követelményeknek megfelelően méreteztük.

Az üdülő tömege közepes meredekségű, utcára merőlegesen álló nyeregtetős formát képez, oromfalas kialakítással. Az épület külső megjelenése modern; a homlokzatokon alkalmazott törtfehér vakolat harmonikus kontrasztot képez az ébenfa hatású gresburkolattal és a tetőfelületen megjelenő rézbarna kerámiacseréppel. Az épület tömegformájában, anyagaiban és színeiben jól illeszkedik az üdülőterületi településrész arculatához, építészeti értékeihez.