Tornácos lakóépület terve – 2022-23

Siófok-Kiliti

Az egyesített, nagy szélességű építési telekre körbefutó földszinti előtetővel kialakított tornácos-tetőteres lakóépületet terveztünk. Az elsősorban tornácok létrehozására megformált, alacsony hajlású előtető kiváló lehetőséget adott egyéb funkciók megszervezésére is – a főépületet szalagszerűen övező lemeztető alatt kaptak helyet a konyha és az étkező terei, de a lakóépületet kiegészítő gépkocsitároló és műhely tömege is ennek köszönhetően idomul a központi kétszintes főépülethez.

A lakóépület bejárata a nyugati oldalon kialakított tornácról nyílik. Az előtér közelében egy hálószoba és egy dolgozószoba került elhelyezésre. Az előtérből az út egyenesen vezet tovább az étkező és a konyha egyesített központi terébe. Ehhez kapcsolódik a hátsókert irányába tájolt nappali tere, valamint az oldalkert-hátsókert irányába megnyitott fedett terasz is. A földszinti kiszolgálóhelyiségeket az északi oldalon helyeztük el – a fürdőszoba az előtéri közlekedőhöz, a háztartási helyiség és egy további WC helyiség a nappali melletti közlekedőhöz kapcsolódnak. Az északi oldalhatár felől helyeztük el a két gépjármű tárolására kialakított garázst, amely az előkert felől használható. A gépkocsitárolót tárolóhelyiség kapcsolja össze a lakótérrel, amely megnyílik a külső tér felé is, továbbá innen közelíthető meg a gépészeti helyiség is.

A tetőteret az alaprajzi súlypont közelében elhelyezett egykarú lépcsőn keresztül érhetjük el. A lépcső alatti tér praktikus lehetőséget kínált a kamra kialakítására. A tetőtérben a nyugati oldalon műhelyt, a keleti oldalon nagyobb hálószobát helyeztünk el, mely a hátsókert felé erkéllyel tart kapcsolatot. A tetőtér északi oldalán kialakított kiszolgálóhelyiségek: gardrób, zuhanyzó és külön nyíló WC-helyiség.

A lakóépület külső megjelenése illeszkedik az épített környezetbe. A kétszintes központi tömegformát a gépkocsitárolót, a tornácot, a konyha-étkezőt és a hátsó fedett teraszt magába foglaló földszintes, alacsony hajlású tetővel fedett terei egységes formában ölelik körbe, így az összetett épülettömeg jól illeszkedik a hagyományos településkép arculatának értékvilágába. A feketésszürke színű, sík betoncserépfedés, a hozzá illeszkedő árnyalatú fémlemez-fedés és a sötétszürke lábazat jó kontrasztot adnak a tojáshéjszínre vakolt, illetve deszkaburkolattal ellátott falfelületek meleg árnyalatainak.