Tervezett új lakóépület – 2021-22

Zamárdi

A tervezett új háromszobás lakóház Zamárdi község kertvárosias lakóövezetében épül. A földszintes, téglalap alaprajzú lakóépület a telken oldalhatáron álló beépítési móddal, az utcára merőleges tetőgerinccel kerül elhelyezésre, közepes hajlású, kontyolt nyereg tetőidommal. A belső helyiségek elrendezése során fontos szempont a telek tájolása, valamint a hátsó udvar lakótérrel való kapcsolata.

A tervezett új lakóépület megközelítése a nyugati oldalon, az alaprajz súlypontjának közelében elhelyezett, előlépcsővel ellátott bejáraton keresztül történik. Az előszobából a helyiségeket összekapcsoló közlekedőbe juthatunk, mely az egy légtérben kialakított nappali-étkező-konyha terébe vezet. A privát helyiségek – a három szoba és a zuhanyzó – a közlekedőről nyílnak. A lakóépületbe tervezett háztartási helyiséget WC-vel, kézmosóval, mosógéppel, falikazánnal és vízmelegítővel szereljük fel. A lakótér a déli oldalon közvetlen teraszkapcsolattal rendelkezik.

A lakóépület tömegével, megjelenésével igazodik az építési övezetben előírt településképi követelményekhez. A tervezett új lakóház homlokzati falait világos elefántcsont színű vakolattal látjuk el, a terasz felőli véghomlokzatot bontott téglával burkoljuk. A lábazatokon sötétbarna mozaikvakolatot alkalmazunk. A szeglemezes tetőszerkezet felületét hullámvonalú betoncseréppel fedjük mogyoróbarna színben. A homlokzati nyílászárók korszerű alu-fa szerkezetűek, és három rétegű, hőszigetelő üvegezéssel készülnek. A tok- és szárnyszerkezetek színe dióbarna. Az állandó tartózkodásra szolgáló helyiségek nyílászárói szúnyoghálóval ellátott, beépített, vakolható minitokos redőnyszerkezettel készülnek. A nyílászárókat kívülről porszórt alumínium párkánnyal, belülről keményfa könyöklővel látjuk el.