menu

Lakóház bővítése – 2021

Siófok

A Balaton-parti üdülőövezetben elhelyezkedő lakóház bővítése az előkert irányában történik. A meglévő állapotában kétszintes, nyeregtetős tömegformájú épületet új, földszintes lakótér hozzáépítésével egészítjük ki. A meglévő és a bővített épületrész kapcsolatát a beépítés és a telek adottságainak figyelembe vételével határoztuk meg. A meglévő-átalakított és a tervezett-új helyiségek megtervezése a tájolás szempontjából is átgondolt módon készült.

A telek utcafronti kertkapujától járdán keresztül jutunk el a bejárati előlépcsőig. Az előszobához és az étkező helyiséghez egyaránt kapcsolódó terasz a déli homlokzatra került. A megtartott épületrész földszintje a közös nappali időtöltést kiszolgáló tereket foglalja magába. Központi eleme az étkező, melynek alapterületét nagyméretű étkezőasztal elhelyezésére méreteztük. Az étkező teréhez északi oldalról a konyha, nyugat felől a nappali helyiségei kapcsolódnak, közös légtérben kialakítva. Az új lakószobákat és kiszolgáló helyiségeket tartalmazó földszintes épületrész az utcával párhuzamos tengellyel kerül elhelyezésre. Egyszerű, alacsony hajlású féltetővel fedett, egyszintes tömegét megszakítja a lépcsőház magasabb, nyeregtetős idoma. A felső szintre vezető lépcsőház az épület súlypontjába került a minél kedvezőbb téralakítás érdekében. A jelszerűen is értelmezhető funkcionális elem átvezető formaként köti össze a két, egyébként határozottan elkülönülő épületegységet.

Külső terasz- és kertkapcsolataival az áttervezett lakóépület funkcionálisan maga köré szervezi környezetét. A részben megtartott és újonnan elhelyezett homlokzati nyílászárók is ehhez a rendszerhez illeszkednek. Az utcai kerítés északi oldalán gépkocsi behajtó nyílik. Megérkezéskor a beálló közelében kialakított hátsó bejárat is igénybe vehető pakoláshoz, rakodáshoz. A hátsókert felőli oldalon külső tárolóval egészítették ki a meglévő épületet. Praktikus használhatósága miatt ezt megtartottuk, és megosztva, kétoldali bejárattal láttuk el, így északi és déli irányból is tárolóhelyet biztosít.

A lakóház bővítése során markánsan megújult, tömegében arányos arculatot kap, melyet anyaghasználatában és színezésében a kertvárosias üdülőterülethez harmonikusan illeszkedő és korszerű módon kialakítunk ki. A vakolt homlokzati felületek törtfehér színezéssel, a tetőn alkalmazott betoncserép és alumíniumlemez fedés antracitszürke színben jelenik meg. Az építész tervezés során kiemelten fontos szempont volt az, hogy a telken található fák közül a lehető legtöbbet megtarthassuk.

© 2022 Szincsák Péter építész tervező.
Minden jog fenntartva.
Codecafe - weboldal készítés