menu

Lakóépület koncepcióterve – 2021

Siójut

A tervezés helyszínéül szolgáló telek a község fő utcája mentén húzódó építési övezetben fekszik. A három irányból körüljárható ingatlanra kerülő lakóépület a telek hátsó utca felőli oldalára, azzal párhuzamos gerinccel kerül elhelyezésre. A beépítési koncepció az udvar egységes, összefüggő területén teljes szélességben változatos lehetőségeket kíván biztosítani. Az északi oldalon álló lakóház körül kialakított kertkapcsolatok a tulajdonos személyes, privát használatát szolgálják. A déli telekrész emellett elegendő területet kínál akár közösségi rendezvények megtartására is.

A lakóépület belső tereinek fő megközelítése az északi oldalról nyíló bejáraton keresztül történik. Innen előszobán keresztül juthatunk a nappali és az étkező-konyha központi terébe. Ezeket a nappali tartózkodásra használatos funkciókat egyesített légtérben alakítjuk ki a családi együttlét és a vendégfogadás helyszíneként. Ehhez a centrumhoz csatlakozik kettő-kettő lakószoba a ház rövidebb oldalai mentén. Keletre néző tájolással egy nagyobb és egy kisebb szobát tervezünk az épület külső megjelenését is meghatározó sarokablakokkal, közeli fürdőszoba kapcsolattal. A nyugati égtáj felől egy utcára és egy belső udvarra néző szoba helyezkedik el közös zuhanyzóval. Az egyes helyiségek térformálására letisztult egyszerűség, a térkapcsolatok kialakítására a funkcionális rendezettség jellemző. A déli oldalon, az udvar felé néző helyiségek teraszkapcsolattal egészülnek ki. A tolóajtókkal megoldott teraszkapcsolatok lehetővé teszik a terasz minél nagyobb alapterületen történő használatát étkezésre, pihenésre, napozásra.

Az épület tömegformáját egyszerű, téglalap alaprajzra szerkesztett nyeregtető idommal határozzuk meg. A homlokzatokon megjelenő nyílászárók kiosztása a mögöttes tereknek megfelelő funkcionális rendszerben történik. Az egységes törtfehérre vakolt homlokzati alapfelületet a nyílásrendszer hangsúlyozására közép- és világosszürke felületek harmonikus kompozíciójában fogalmazzuk meg. Az így kialakított struktúra karakteres megjelenést kölcsönöz egy egyébként egyszerű, elemi tömegformának. Az antracitszürke cseréppel fedett, közepes hajlású magastető harmonizál a homlokzati színvilággal, emellett a déli tájolású, belső kerti felületén lehetőséget biztosít napelemek elhelyezésére is. A három utcafronti telekhatárt övező kerítést szintén az épülethez illeszkedő megjelenéssel tervezzük kialakítani. Az egyenletes ritmusban elhelyezett pillérek, és a közöttük megjelenő, vízszintes, sávos kerítésdeszkák színvilága a tervezett épület hangulatát idézik vissza.

© 2022 Szincsák Péter építész tervező.
Minden jog fenntartva.
Codecafe - weboldal készítés