Lakóépület bővítése – 2021

Zamárdi

A település üdülőterületén, csendes vízparti környezetben fekszik a közös családi nyaralás helyszínét szolgáló lakóház. A meglévő állapotában kétszintes, földszintes-tetőteres elrendezés praktikusan választja el a közös használatú helyiségeket a privát rendeltetésű hálószobáktól. A lakóépület bővítése a Balaton felőli hátsó udvar irányában nappali társalgótér hozzáépítésével történik. A hozzáadott épületrészt vasbeton teherhordó szerkezetek alkalmazásával tervezzük meg. Az új lakótér a pillér-gerenda váz között elhelyezett nagyméretű ablakokkal fogadja a közvetlen tóparti panorámát. A korábban hiányzó, de a bővítéssel megvalósuló társalgó helyiség a külső tér felé forduló nyitottságával feloldja a meglévő épületrész zárt, befelé forduló tömegét. A földszinti bővítmény födémszerkezete a tetőtéri lakószoba napozó terasszal történő kiterjesztésével ad lehetőséget a páratlan tájolás megkétszerezésére.

A lakóépület bővítése emellett egy ütemben tartalmazza a teljes földszinti térstruktúra átszervezését, újratervezését. Az új nappali kiterjesztéseként egységes térbe helyezzük az étkező és a konyhai funkciót is a válaszfal-rendszer komfortos átalakításával. A lakótér fókuszában álló kemence helyén kortárs igényeknek megfelelő kandalló kiépítését biztosítjuk. A meglévő földszinti rész másik felében fekvő lakószoba, és a hozzá kapcsolódó mellékhelyiségek szeparáltabb elkülönítést igényelnek. Az előkert felőli fedett terasz beépítésre kerül, alapterületén új fürdőszobát alakítunk ki. Beltérből nyíló megközelíthetősége mellett közvetlen kültéri kapcsolattal is rendelkezik, alkalmat kínálva a strandolóknak a belépéskori használatra. A szintközi födémszerkezet teljes rétegrendje szintén felújításra kerül. A felső szinten kialakított tetőtéri helyiségeket meglévő kapcsolati rendszerük megtartásával, korszerű anyagokból építjük újjá.

A lakóépület teljes energetikai korszerűsítése az utólagos homlokzati hőszigetelés és a nyílászárók korszerű szerkezetekre történő lecserélésén kívül magába foglalja a tetőszerkezet felújítását is. A lakóház ezt megelőzően nádtető héjalással, és íves szemöldökvezetésű felépítményekkel rendelkezett. A tetőrekonstrukció alkalmával ezeket a felépítményeket az épület karakteréhez illeszkedő formában építjük újjá. Az új tetőfedést grafitszürke betoncseréppel, a tervezett tetőfelépítményeket azonos színű alumíniumlemez-fedéssel látjuk el. A homlokzati falakat törtfehér vakolattal látjuk el. A világos függőleges felületek kiemelik a tömegformát, és jól ellensúlyozzák a lábazat, a tető és a nyílászárók szerkezeti elemeit.