Épület bővítése – 2022

Balatonakarattya

A meglévő épület Balatonakarattya kertvárosias lakóövezetében áll. A földszintes-tetőteres kialakítású térelrendezést a  hátsó udvar felőli oldalon előtér, lépcsőház és fedett terasz hozzáépítésével bővítjük. A válaszfalak és a kémények elbontásával a megrendelői igényeknek megfelelően új helyiségeket alakítunk ki a tetőtérben. A belső helyiségek területét a hozzáépítés során megnöveljük. Az új helyiségek – nappali, étkező, konyha, két szoba, fürdőszoba – térkapcsolatai követik a tájolás és a komfortos használhatóság szempontjait. Bár a földszint alaprajzilag nem változik, az átalakítással egyidejűleg megtörténik a lakóépület teljes energetikai felújítása is: utólagos homlokzati és tetőszerkezeti hőszigeteléssel, nyílászáró cserével, új fűtési rendszer kialakításával.

Az lakóépület külső megjelenése megtartja egyszerű, téglalap alaprajzra szerkesztett, nyeregtetős tömegformáját. A felületeken használt anyagok igazodnak a hagyományos településképi arculathoz. A homlokzat általános felületein törtfehér vakolatot, a lábazaton és a homlokzatok meghatározott felületein mészkő burkolatot, a tetőn antracitszürke színű, egyenes vágású, sík betoncserép fedést alkalmazunk.

A földszinti bejárat előtti, jelenlegi formájában acélszerkezettel és drótüvegezéssel kialakított előtetőt elbontjuk, és annak helyén új, faszerkezetű előtetőt készítünk, amely illeszkedik az épület megjelenéséhez.