Könnyűszerkezetes lakóépület – 2022

Siófok

A hagyományostól eltérő, könnyűszerkezetes kialakítású lakóépület előregyártott készház építési rendszerrel készül. Térelhatároló falszerkezetei hőszigetelt falpanelekből állnak, külső oldali kiegészítő hőszigeteléssel. A tetőidom acél rácsostartós szerkezetű. A határolószerkezeteket az érvényben lévő energetikai követelményeknek megfelelően méretezzük.

Tömegformáját tekintve a könnyűszerkezetes lakóépület tömege téglalap alaprajzra szerkesztett, közepes meredekségű, nyeregtetős formát képez, oromfalas kialakítással. A főbejárat az oldalkert felől nyílik. A központi lakóteret az étkezővel egybenyitott nappali jelenti, amelyhez keleti irányból csatlakozik a konyha és egy hálószoba, nyugati irányból pedig két további szoba. A tisztálkodási funkciót biztosító fürdőszoba és a különálló WC-helyiség a telekhatár felőli északi oldalon, a szobák közvetlen közelében kerültek kialakításra.

A könnyűszerkezetes lakóépület külső megjelenése, a homlokzatokon és a tetőn alkalmazott anyagok és színek illeszkednek a siófoki kertváros hagyományos értékvilágához. A homlokzatokat törtfehér színű vakolattal, a lábazatokat sötétszürke mozaikvakolattal látjuk el. A 30°-os hajlásszögű nyeregtetőt szegmensvágású, sík betoncseréppel fedjük, vörös színben.