Kockaház átalakítása emeletráépítéssel – 2022-23

Siófok

A meglévő kockaház típusú lakóépület átalakítási koncepciójának megfogalmazása során a tájolás, a telek adottságainak, illetve a meglévő épületszerkezetek támasztotta korlátok figyelembe vételével indultunk el.

Az eredetileg földszintes-padlásteres kialakítású kockaház a telken oldalhatáron álló beépítési móddal helyezkedik el, bővítése az oldalkert és a hátsó udvar irányában történik. A felmérés során megvizsgáltuk a földszinti lakótér megfelelő kialakítását, a belső terek optimális újraosztását. A tervezési program szerint a földszinten egybenyitott nappali-étkező-konyhából álló, központi teret alakítunk ki, melyhez az utca felőli oldalon két hálószoba kapcsolódik. Ezt az elrendezést egészíti ki a telekhatár felőli oldalon a kamra, a háztartási helyiség, a fürdőszoba, és a WC helyiségei. Az új szintközi födémmel és térdfalakkal kialakított tetőtérbe felvezető lépcső az oldalkert felőli oldalra kerül. A tetőtérben – az utca felőli és az oldalkert felőli oldalon – összesen három szoba, a földszinti vizesblokkok felett fürdőszoba és WC kap helyet. A tetőtéri szinten konditerem és tetőterasz is készül.

A kockaház bővítésével egyidejűleg megtörténik a külső határolószerkezetek teljes energetikai felújítása utólagos homlokzati, padló- és tető hőszigeteléssel, illetve nyílászáró-cserével.

A földszinti falfelületeket elefántcsont, a tetőtéri felületeket gyöngyfehér, a lépcsőház kiemelten megformált tömegét halvány bézs színű vakolattal látjuk el. A lábazatokon mozaikvakolatot használunk sötétbarna színben. A magastető felületein sötétbarna, egyenesvágású, sík betoncserép fedést, a lépcsőház feletti tetőn és a körbefutó terasz feletti előtetőn pedig sötétbarna lécbetétes alumíniumlemez fedést alkalmazunk.