Kétszobás lakóház terve – 2022

Siófok

A kétszobás lakóház Siófok központjához közel elterülő kertvárosias lakóövezetben kerül elhelyezésre. A széles telekméret lehetővé tette, hogy az oldalhatáron álló beépítés betartása mellett az épületet kicsit közelebb húzhassuk az ingatlan középvonalába.

A lakóház bejárata a nyugati oldali oldalkert felől, az épülettömeg visszahúzásával kialakított tornácszerű, fedett előlépcsőről nyílik. Az alaprajzi súlypont közelében elhelyezett előszoba biztosítja az optimális térszervezést. A belső terek elrendezése során különválasztottuk a napközben, közösen használt helyiségeket az éjszakai használatú, privát helyiségektől. A kétszobás lakóház központi terét képezi az étkező, amelyhez egyesített légtérben csatlakoznak az oldalkert felőli oldalon elhelyezett konyha és a hátsókertre néző nappali terei. A nappali ezáltal közvetlenül megnyílik a hátsókert felé, ahol fedett terasz szolgálja a közös családi pihenést, időtöltést.

A privát használatú helyiségek, a hálószobák az utca felőli oldalra kerültek. Ennek köszönhetően azok és a tisztálkodáshoz kapcsolódó helyiségek a közös terektől elkülönítetten használhatóak. A kiszolgálóhelyiségeket (fürdőszoba, WC, háztartási helyiség, kamra) a keleti oldalon helyeztük el.

A kétszobás lakóház külső megjelenése illeszkedik az épített környezetbe. A tömegforma arányai a hagyományos településkép arculatának értékeit idézi. Az antracit színű, szegmensvágású cserépfedés, a fémlemezfedés és a sötétszürke lábazat jól harmonizálnak a falfelületek törtfehér árnyalatával.