Kétszintes, könnyűszerkezetes lakóépületek – 2024

Siófok

A projekt keretében Megrendelő két darab kétszintes lakóépületet kívánt ingatlanán elhelyezni. Az építési hely határvonalán belül, szabadon álló beépítési móddal telepített épületek esetében a beépítési paraméterek maximális kihasználására törekedtünk úgy, hogy a telekre előírt északnyugati oldali 5,0 m szélességű előkerti, az északkeleti és a délnyugati oldali 3,0-3,0 m szélességű oldalkerti, valamint a délkeleti oldali 6,00 m szélességű hátsókerti méretek betartásra kerültek.

A könnyűszerkezetes lakóépületek bejáratai az északkeleti oldalról előtetővel védett előlépcsőkről nyílnak. A belső tereket a tájolás és a telek adottságainak figyelembevételével rendeztünk el. A lakóépületek térbeli elrendezése tükörszimmetrikus. Az egyes épületek belső terében, a földszinten egy szoba, káddal felszerelt fürdőszoba, valamint nappalival egybenyitott étkező-konyha kap helyet. A tetőtérben két további szoba helyezkedik el közös használatú zuhanyzóval. A lakóházakhoz pergolával ellátott teraszok csatlakoznak. Az összes helyiséget úgy alakítjuk ki, hogy a természetes szellőzés és a bevilágítás biztosított legyen.

A lakóházak könnyűszerkezetes, favázas tartószerkezeti rendszerrel készülnek, a falvázpallók között ásványgyapot, és külső oldali EPS kiegészítő hőszigeteléssel. A tetőszerkezetek ácsolt szerkezetűek. A határolószerkezeteket az érvényben lévő energetikai követelményeknek megfelelően méreteztük.

A kétszintes épületek tömegei azonos gerincvonalra szervezett, közepes meredekségű, utcára merőlegesen álló, nyeregtetős formát képeznek, oromfalas kialakítással. A lakóépületek külső megjelenése, a homlokzatokon és a tetőn alkalmazott anyagok és színek illeszkednek az üdülőövezet arculatához, építészeti értékeihez. A homlokzati falakat törtfehér árnyalatú vakolattal, valamint a homlokzatokon jelölt helyeket palakő díszburkolattal látjuk el. A lábazatok sötétszürke műgyantás vakolatot kapnak. A tetőfelületeket sík, egyenesvágású betoncseréppel fedjük, antracitszürke színben. A homlokzati nyílászárók műanyag tokszerkezettel készülnek, külső oldalukon dióbarna, belül a falfelületekhez illeszkedő fehér színben.