Kétlakásos társasház terve – 2023

Siófok

A kétlakásos társasház terveit Délczeg Péter tervező munkatársammal közösen készítettük el. A település új parcellázású, kertvárosias lakóterületére kerülő épület kialakítását a telekméret korlátainak optimális kihasználása és a megrendelői igények szem előtt tartása jellemzi.

A tervezett új társasház földszintes kialakítású. A belső tereket a tájolás és a telek adottságainak figyelembevételével rendeztünk el. Az egyes lakóegységek a délkeleti oldalkert felől közelíthetőek meg. A bejáraton át előtérbe érkezünk, innen az egyik irányban nyílik az egyesített légtérben kialakított nappali-étkező-konyha helyisége, a kamra és a fűtő helyiség. Az előtérből a másik irányba fordulva közelíthetőek meg a privát használatú hálóhelyiségek és a fürdőszoba. A fürdőszobában kap helyet a WC-berendezés, a mosógép és a villanybojler.

A két lakóegység térbeli kialakítása az épület haránttengelyére nézve tükrösen szimmetrikus elrendezésű. Az épület egyediségére jellemző, hogy a véghomlokzatokon elhelyezett hálószobák az épülettömeg visszahúzásával kialakított saját használatú teraszt kaptak, mely a társasház főhomlokzatán mint páratlan oszlopsorral alátámasztott tornácként jelenik meg. A belső tér valamennyi helyiségét úgy alakítottuk ki, hogy a természetes szellőzés és a bevilágítás biztosított legyen. Ez alól az egyetlen kivételt képezi a fűtőhelyiség, ahol az elektromos kazán miatt nem volt szükség ablak beépítésére.

A társasház hagyományos, falazott tartószerkezeti rendszerrel készül, vázkerámia térelhatároló falszerkezettel, külső oldali EPS hőszigeteléssel. A tetőszerkezetet szeglemezes tartószerkezet biztosítja. A határolószerkezeteket az érvényben lévő energetikai követelményeknek megfelelően méretezzük.

A kétlakásos társasház tömege közepes meredekségű, utcára merőlegesen álló nyeregtetős formát képez, kontyolt kialakítással. A lakóépület külső megjelenése, a homlokzatokon és a tetőn alkalmazott anyagok és színek illeszkednek a településkép arculatához, építészeti értékeihez.