Társasház terve – 2021

Siófok

A két lakóegységes társasház a város új parcellázású lakóterületén fekvő építési telekre épül. A szimmetrikus térelrendezéssel kialakított lakóépületet az ingatlanon utcára merőleges tetőgerinccel helyezzük el. A beépítés meghatározása során fontos szempontnak tartottuk az egyes lakásegységek által használatba vehető telekrészek közel egyenlő alapterületi arányát. További szempont volt a lakóegységek gépjárművel történő megközelíthetősége, valamint a privát kertkapcsolat megőrzése a kedvező tájolású telekoldalon. A lakóépület telken történő elhelyezése emellett követi a részben beépített építési tömb kialakult állapotát.

A társasház két lakása egységenként négyfős családok komfortos használatára készül. A tervezett lakóegységek központi terét a nappalival egybenyitott étkező-konyha jelenti. Az egyes nappali terek a déli oldalon fedett teraszkapcsolattal egészülnek ki. A teraszok alacsony hajlású tetőfelületei egyben a bejáratokat is védik. A közös nappali használatú helyiségekhez szeparált, átvezető terekkel kapcsolódnak a hálószobák. A véghomlokzatokon egy-egy szimmetrikus kialakítású, egyfős szoba kapott helyet. A szülői hálók a nappali terekhez közel, az épület haránttengelye mellé rendeződnek. A lakószobákhoz tartozó mellékhelyiségeket azok közelében alakítottuk ki. A lakóterekhez kapcsolódó fedett teraszokat privát kertszakaszok övezik. A gépkocsik elhelyezése az északi oldalon kialakított burkolt területen történik.

A tervezett társasház külső határolószerkezetei, nyílászárói a jelenleg hatályban lévő, közel nulla energiaigényű követelményszintnek megfelelően lettek megtervezve, csakúgy mint a hőszivattyús energiaellátást biztosító épületgépészeti rendszere. A külső teherhordó, térelhatároló falszerkezetek vázkerámia falazóelemekből épülnek fel, külső oldali kiegészítő hőszigeteléssel. A tető szeglemezes szerkezetű, hőszigetelése a zárófödémet képező álmennyezet felett történik.

A társasház külső megjelenésével, tömegformájával igazodik környezete építész arculatához. Az egyszerű, nyújtott téglalap alakú alaprajzra kontyolt nyeregtetős idomot illesztünk. Ezt egészítik ki a teraszok felett megjelenő, alacsony hajlású védőtetők. A homlokzati falak felületét általános helyen törtfehér vakolattal határozzuk meg. A homlokzati nyílászárók illeszkedő párkány- és szemöldök vonalait világosszürke sávban fogjuk egybe. A lábazatokat sötétszürke mozaikvakolattal látjuk el. A kontyolt nyeregtető héjalása hullámvonalú betoncserép fedéssel, a terasztetők alumíniumlemez-fedéssel készülnek, antracitszürke színben. A látszó fafelületeket és bádogos-szerkezeteket szintén ennek megfelelő színezéssel látjuk el.