Egyszobás lakóház terve – 2023

Iregszemcse

Délczeg Péter építész tervező munkatársammal közösen fogalmaztuk meg az itt bemutatott földszintes kialakítású lakóház koncepcióját. A belső tereket a tájolás és a telek adottságainak figyelembevételével rendeztünk el. Az oldalkert felől nyíló bejáraton át előtérbe érkezünk, innen nyílik az egyesített légtérben kialakított nappali-étkező-konyha helyisége, valamint az ettől elkülönített fürdőszoba. A külön nyíló hálószoba a nappali teréből közelíthető meg. A fürdőszobában kapott helyet a WC-berendezés, a mosógép és a villanybojler.

Az összes helyiséget úgy alakítottuk ki, hogy a természetes szellőzés és a bevilágítás biztosított legyen. A tervezett lakóépület összes hasznos alapterülete 50 m2.

A lakóház acél pillérvázas tartószerkezeti rendszerrel készül, fém fegyverzetű szendvicspaneles térelhatároló falszerkezettel, külső oldali EPS és belső oldali ásványgyapot kiegészítő hőszigeteléssel. A tetőszerkezet szeglemezes tartószerkezetű. A határolószerkezeteket az érvényben lévő energetikai követelményeknek megfelelően méreteztük.

A lakóház tömege közepes meredekségű, utcára merőlegesen álló nyeregtetős formát képez, oromfalas kialakítással. A lakóépület külső megjelenése, a homokszínűre vakolt homlokzatok és a tetőn alkalmazott téglavörös cserépfedés illeszkednek a hagyományos településkép arculatához, építészeti értékeihez.