Családi lakóház – 2023

Szólád

Délczeg Péter munkatársammal közösen tervezett új családi lakóház földszintes kialakítású. A belső tereket a tájolás és a telek adottságainak figyelembevételével rendeztünk el. A belső térben négy szoba, két fürdőszoba, két külön nyíló WC, mosókonyha, kamra, nagy nappali, egybenyitott étkező-konyha, beépített előszoba-szekrénnyel kialakított előtér kapott helyet.

Kifejezett megrendelői igény volt, hogy az egyesített légterű, tágas nappali-étkező-konyha terében egy nagyobb étkezőasztalnak el kell férnie az U-alakú konyhai munkapult szomszédságában. A konyhát egy kisebb kamra egészíti ki. Három lakószobát csoportban rendeztünk el közös fürdőszobával és külön nyíló WC-helyiséggel. Az elkülönített negyedik szobához saját fürdő, külön nyíló WC-helyiség és egy nagyobb méretű gardrób csatlakozik. A lakótérhez szeparáltabb helyzetű terasz kapcsolódik, amelyet egy kb. 8-10 fő által körülülhető asztal elhelyezésére méreteztünk.

A megközelítőleg 150 m2 alapterületű családi lakóház hagyományos vázkerámia falazóelemes tartószerkezeti rendszerrel készül, külső oldali EPS kiegészítő hőszigeteléssel. A tetőszerkezet ácsolt szerkezetű. A határolószerkezeteket az érvényben lévő energetikai követelményeknek megfelelően méreteztük.

A családi lakóház tömege közepes meredekségű, utcára merőlegesen álló, tagolt nyeregtetős formát képez, oromfalas kialakítással. A lakóépület külső megjelenését a kialakult településképi arculathoz illeszkedő módon fogalmaztuk meg: a homlokzatokon törtfehér vakolt felületeket használtunk, amellyel az antikolt téglaburkolattal ellátott lábazati sáv és a dióbarna tokszerkezettel megválasztott homlokzati nyílászárók esztétikus kontrasztot képeznek. A tetőfelületeken alkalmazott szürke árnyalatú cserépfedés és a teraszon elhelyezett ácsolt szerkezetű pergolás árnyékoló modern stílusjegyekkel öltözteti az egyébként hagyományos építészeti értékeket viselő épületet.