menu

Családi ház tervezése – 2021

Ságvár

Az új építésű családi ház terve Ságvár község csendes, újonnan parcellázott kertvárosi lakóterületére készült. A négytagú család komfortos használatára tervezett lakóépület földszintes elrendezésű. A közösen használt lakótér a hátsókert felőli oldalon teraszkapcsolattal rendelkezik. Az épület a telken oldalhatáron álló beépítési móddal, és az utcára merőleges tengellyel kerül elhelyezésre. Az épített környezetalakítás lehetővé teszi a minimálisan előírtnál nagyobb mélységű előkert alkalmazását. A telek méretei biztosítják, hogy az oldalkert felőli oldalon megfelelő szélességű terület marad. Így a bejárathoz és a hátsókert felőli teraszhoz vezető járdát és a gépkocsibehajtót egymástól elkülönítetten alakíthatjuk ki.

A családi ház belső helyiségeit a megfelelő tájolási szempontok, a funkcionális térkapcsolatok és a telek adottságainak vizsgálata alapján rendeztük el. Az épület központi terét a nappalival és a konyhával egybenyitott étkező jelenti. Ez az együtt töltött szabadidő, a közös étkezések és a vendégfogadás helyszíne. Az étkező-konyhát egyesített légtérben, mégis szeparáltan egészíti ki a nappali tere. Az étkezőből az épület tengelyében elhelyezett ajtón keresztül nyílik a hátsó kert irányába feltáruló terasz. Részleges árnyékolása áttört szerkezetű pergolával történik. A terasz méreténél fogva tavaszi-nyári étkezésre és napozásra is egyaránt igénybe vehető.

A lakóház elkülönített, privát használatú terei közé tartozik a gardróbbal és saját használatú fürdőszobával kiegészített, méretes szülői háló. Az épület két további, szimmetrikus elrendezésű, utcára tekintő lakószobával is rendelkezik. Az állandó tartózkodásra igénybe vett helyiségek ablakméretei biztosítják a megfelelő mértékű természetes megvilágítást. A nyílászárókat beépített, szúnyoghálóval is rendelkező minitokos redőnyszerkezettel láttuk el. A lakóhelyiségek számára további kiszolgáló funkciókkal szolgálnak a zuhanyzó és mellékhelyiségek,  a konyhából nyíló kamra és a háztartási helyiség. A kiszolgáló helyiségek ablakai az oldalhatárnak megfelelő északi irányba nyílnak.

A lakóépület külső formája különböző párkánymagasságú és irányú, alacsony hajlásszögű tetőidomok és pergolás árnyékolószerkezetek kompozíciójából tevődik össze. Az elkülönülő tömegrészek összhangban állnak az alattuk elhelyezett funkcionális térszervezéssel. Az aszimmetrikus, korszerű megjelenés illeszkedik a település új parcellázású lakóövezetébe. A homlokzati falakat törtfehérre vakolt és palakő burkolatú felületekkel alakítjuk ki, a lábazatokat sötétszürke mozaikvakolattal látjuk el. A tetőszerkezetet alumíniumlemezzel fedjük le grafitszürke színben.

© 2022 Szincsák Péter építész tervező.
Minden jog fenntartva.
Codecafe - weboldal készítés