Családi ház bővítése – 2022

Balatonendréd

A falusias lakóterületen álló családi ház átalakítását, bővítését a praktikus használhatóság szempontjai szerint tervezzük meg. Az átalakítás koncepciójának megfogalmazása során figyelembe vesszük a tájolást, a telek adottságait, illetve a meglévő épületszerkezetek korlátait. A lakóépület jelenlegi meglévő állapotában két szobát, étkező-konyhát, fürdőszobát, szélfogót, kamrát és egy kisebb tárolóhelyiséget foglal magába. Az oldalhatáron álló épülethez a hátsó udvar irányában garázs és gazdasági építmények csatlakoznak. A tartószerkezetek részben megtartásra alkalmas szerkezetűek és állapotúak (utcafronti épülettömeg főfalai), részben elbontásra, újjáépítésre szorulnak (garázs, melléképítmények, tetőszerkezet). A bővítés során két átalakított hálószobát és nappalit hozunk létre. Az étkező-konyhát és a kiszolgáló helyiségeket (fürdőszoba, külön nyíló WC, kamra, előtér) a funkciójuknak megfelelő tájolással helyezzük el.

Az átalakítással egyidejűleg elkészül a teljes lakóépület energetikai felújítása is a külső határolószerkezetek megfelelő mértékű hőszigetelésével és nyílászáró-cserével.

A családi ház magastetős tömegformája, a homlokzatokon és a tetőn használt anyagok igazodnak a falusias lakóterület hagyományos településképi arculatához. A homlokzat általános felületein törtfehér vakolatot, a lábazaton sötétbarna mozaikvakolatot, a tetőn szegmensvágású kerámia cserépfedést alkalmazunk, natúrvörös színben.