Bolt bővítése lakótérrel – 2021-22

Csór

A meglévő bolt épület Csór község településközpontjában áll. A földszintes-tetőteres téregyüttest az utcával párhuzamos irányban bővítjük.

Jelenlegi formájában az üzlet épületrész fedett bejárati előlépcsőhöz kapcsolódó előtérből, eladótérből, attól a keleti oldalon leválasztva privát közlekedőből, konyha-étkezőből és fürdőszobából áll. A tetőtér a közlekedőben elhelyezett feljárón keresztül érhető el. Itt nyugati és keleti irányba néző szobákat alakítottak ki. A meglévő falszerkezetek fagyapot zsaluelemes falazattal készültek, külső oldali hőszigeteléssel. A tetőszerkezetet egy korábbi felújítás során szerkezetileg megerősítették, hőszigetelték, és cserépfedéssel látták el. A meglévő épületszerkezetek jó állapotúak.

A bővítés koncepciójának megfogalmazása során alapvető szempont volt, hogy a meglévő bolt épületrész kialakult térstruktúráját és épületszerkezeteit megtartva csak a csatlakozást biztosító legszükségesebb beavatkozásokat eszközöljük. Az új földszintes épületrész fő helyisége az étkezőből és nappaliból álló lakótér, melyhez két további szoba (az egyik gardróbos kialakítással), zuhanyzó és WC-helyiség kapcsolódik. Az új bejárat az északi oldalon elhelyezett előszobán keresztül történik. A meglévő és az új épületrész eltérő padlószintjeit belső lépcsővel hidaljuk át.

Az új épületrész tömegformáját a meglévő bolt épületrészhez és a történeti településmaghoz illeszkedő magastetővel látjuk el. A homlokzati felületek külső színezését gyöngyfehér, szürkebézs, valamint homoksárga árnyalatú vékonyvakolattal határozzuk meg. A lábazatok világosbarna, illetve sötétbarna színű mozaikvakolatot kapnak. A bolt újonnan készített tetőszerkezeteit hullámvonalú betoncserép fedéssel látjuk el. A meglévő tető kiegészítésénél alkalmazott cserép sötétbarna, az új épületrész tetőszerkezetén natúr vörös cserepet alkalmazunk.