Társasház felújítása, átalakítása, bővítése – 2022

Siófok

A társasház Siófok városközpont, kikötőterület, üdülő- és lakóterület találkozásánál helyezkedik el, a Sió csatorna nyugati oldalán, a vasútvonal közvetlen közelében.

A mára megüresedett társas lakóépület hasznosítására építész koncepcióterv keretében három alternatívát fogalmaztunk meg.

  1. A társasház eredeti állapotának megfelelő helyreállítása, mely magába foglalja az épület energetikai korszerűsítését – a határoló szerkezetek megfelelő mértékű hőszigetelését (lábazatok, homlokzati falak, tető), a külső nyílászárók cseréjét, valamint az épületgépészeti rendszerek újragondolását (hőszivattyúk, alternatív energiaforrások). Az épület külső megjelenését a környezethez illeszkedő homlokzatburkolatokkal és tetőhéjalással tervezzük meg. A vasút felőli zajvédelmet zajvédő kerítés megépítésével kívánjuk javítani. A hőszivattyúk gépészeti egységeit a vasút felőli oldalon, a zajvédő fal melletti lamellás szerkezet takarásában helyezzük el.
  2. A társasház tetőterét könnyűszerkezetes térfalakkal megmagasítjuk, és a tetőidomhoz illeszkedő új tetőfelépítménnyel két lakóegységet alakítunk ki. A térdfalakat a homlokzatokhoz és a tetőhöz illeszkedő burkolattal látjuk el. A tetőidom hajlásszögét 25°-kal határozzuk meg, felületét betoncseréppel fedjük. A lépcsőházi tömegnél kialakított oromzat újabb ablaknyílás kialakítását teszi lehetővé a tetőtérbe vezető szintközi pihenőnél. Az alacsony hajlásszögű tetőfelépítmény korcolt fémlemez fedéssel készül, a délnyugati oldalon álló ablakok beépítésével. A tetőszerkezetben a funkcionális térelrendezéshez igazodó módon tetősíkablakokat helyezünk el. A társasház tetőterének hasznosítása a kialakuló többletterhek okán az alátámasztó szerkezetek vizsgálatát, a zárófödém szerkezeti megerősítését teszi szükségessé. Az átalakított tetőszerkezet alátámasztásait méretezett acéltartókra terhelnénk, melyeket a meglévő gerendákkal párhuzamosan építenénk be a födémszerkezetbe, és a teherhordó főfalakban kialakított fészkekbe. A tetőtéri térdfalakkal kialakított, alacsonyabb hajlásszögű tetővel átfogalmazott épülettömeg látványában nem okoz számottevő méretnövekedést.
  3. Az előző pontban ismertetett módon átalakított épülettömeget külső, önálló szerkezetű erkély hozzáépítésével bővítjük az északnyugati és a délnyugati oldalon, amely megnyitja az épület homlokzatait a balatoni panoráma felé, és feloldja az épület zárt, szigorú tömegét. Az acél szerkezeti rendszerrel kialakítható erkélyek jó lehetőséget kínálnak az épület megjelenésének korszerű átfogalmazására. A társasház délkeleti oldalán alkalmazott homlokzatformáló keretekbe integráltan hangszigetelő üveg betételemeket helyezünk el a földszinti és emeleti nagyméretű ablakok elé. A keretrendszert a nyílászárók és az erkélyek megjelenésével összhangban alakítjuk ki.