menu

Modern villa – 2023

Siófok

A földszintes-tetőteres elrendezésű villa épületet Siófok üdülőterületére terveztük. A kettős szélességű saroktelken szabadon álló beépítéssel elhelyezett épület minden irányból kommunikál környezetével. Főhomlokzata személybejárattal és gépjármű behajtókkal is megnyílik – az oldalkert felőli oldalon három gépkocsi elhelyezésére alkalmas tárolót alakítottunk ki. A főbejáratnál visszahúzott homlokzati szakaszt a körülötte csoportosuló tagolt épülettömegek ölelik körül. Az egymáshoz alá- és fölérendelt viszonyban összeillesztett különböző építészeti elemek jellemzik valamennyi homlokzatot, az arányok egyensúlya adja a rendszer egységes harmóniáját.

A villa előteréből gyakorlatilag a teljes lakótér feltárul a belépő előtt. Az egyesített légtérben kialakított nappali, étkező és konyha terei elfoglalják a földszinti terek java részét. A fennmaradó területet privát használatú helyiségek töltik ki, mint a szülői háló, a hozzá kapcsolódó fürdőszobával, valamint a családfő otthoni munkahelyét biztosító dolgozószoba. Az előtérből induló kétkarú lépcsőn keresztül juthatunk fel az emeletre, ahol további három lakószobát, a hozzájuk tartozó tisztálkodó-helyiségeket és egy közös társalgóteret alakítottunk ki. Innen nyílik keleti irányban a napozóterasz, amely az oldalkerttel és a hátsókerttel biztosít vizuális kapcsolatot.

A modern megjelenés kortárs arculatot tükröz. A villa tömegének tagoltsága segíti környezetébe illeszteni a nagyméretű épületet. A homlokzatok és a tetőfelületek színárnyalatait egymással összhangban választottuk meg, alkalmazkodva Siófok építészeti karakteréhez. Az előreugró tömegelemeket természetes palakő burkolattal láttuk el, amely megszakítás nélkül kapcsolódik az alárendeltebb felületeken körbefutó lábazati sávhoz. Az általános földszinti és emeleti falfelületek törtfehér vakolatot kaptak. A minden irányban kontyolt tetőfelületeket római típusú betoncserép-fedéssel láttuk el antracitszürke színben. A nyílászárók tokszerkezetei és a tetőszerkezet látszó faelemei szintén antracitszürke árnyalatúak.

© 2023 Szincsák Péter építész tervező.
Minden jog fenntartva.
Codecafe - weboldal készítés