menu

Mediterrán villa – 2023

Siófok

A modern megjelenésű mediterrán villa Siófok üdülőterületén készül. A két telek összevonásával létrejövő, nagy szélességű ingatlan és a szabadon álló beépítés lehetővé teszi a minden irányból impozáns megjelenés kialakítását. Az egymást keresztező utcák mentén adottságként megjelenő saroktelek megközelítése északi irányban személybejárattal, keleti irányban gépjármű behajtóval tárul fel. A lakóépület utcai homlokzataival reflektál a funkcionális téralakításra. A főbejáratot a felette megnyíló tetőterasz hangsúlyozza, melynek központi elhelyezését a köré csoportosuló tömegelemek ölelnek körül. A szomszédos homlokzat már egyszerűbb – itt a gépkocsi-tároló mellett elhelyezett hátsó bejárat kapott helyet, visszahúzva a horizontálisabb dinamikájú épülettömegben.

A belső téralakítás kétszintes elrendezésű. A villa bejáratához kapcsolódó előszobából a lakótér közös használatú tereibe vezet az út. A földszint központi téregyüttese az egyesített nappali-étkező és konyha, melynek hátsó udvari kapcsolatát a déli oldalon terasszal képezzük. Ehhez a téregyütteshez kapcsolódik a keleti oldalon elhelyezett szülői háló, saját fürdőszobával és gardrób-helyiségekkel. A keleti oldalra két hálószoba került zuhanyzókkal és egyéb kiszolgáló helyiségekkel. Az előtér és a nappali határán elhelyezett lépcső vezet fel a tetőtérbe, ahol további három szobát, tisztálkodó-helyiségeket és közös társalgóteret alakítottunk ki. Az emeleti privát helyiségek tetőteraszát déli irányban, a közlekedőhöz és a közös társalgóhoz kapcsolódó teraszt a főbejárat felett helyeztük el.

A villa megjelenésével igyekeztünk megfogni a nyári üdüléshez párosuló vízparti hangulatot. A tömegforma egységes kompozíciót képező tagoltságával segíti beilleszteni környezetébe a nagyméretű épületet. A homlokzatokon és a tetőfelületeket megjelenő meleg színárnyalatok követik az elmúlt időszakban Siófok üdülőterületén formálódó építészeti karaktert. Az előreugró tömegelemeket természetes mészkő burkolattal láttuk el, amely megszakítás nélkül kapcsolódik az alárendeltebb felületeken körbefutó lábazati sávhoz. Az általános földszinti és emeleti falfelületek halványsárga vakolatot kaptak. A minden irányban kontyolt tetőfelületeket római típusú betoncserép-fedéssel láttuk el sötétbarna színben. A nyílászárók tokszerkezetei és a tetőszerkezet látszó faelemei mahagóni árnyalatúak. A tetőteraszoknál befogott biztonsági üvegkorlátokat alkalmaztunk.

 

© 2023 Szincsák Péter építész tervező.
Minden jog fenntartva.
Codecafe - weboldal készítés