menu

Lakóház koncepcióterve – 2021

Balatonlelle

A tervezési program szerint a Balatonlelle kertvárosi lakóterületére tervezett lakóépület kétszintes, földszintes-tetőteres kialakítású. Az ingatlan északi oldalára helyezett lakóépület megközelítése a déli oldalon, a falszerkezet visszahúzásával kialakított előtetős bejáraton keresztül történik. A bejárati előtéren keresztül közvetlenül az épület alaprajzi súlypontjába jutunk, ahonnan balra az utcai oldalra tervezett nappali, jobbra pedig a hátsó udvar irányába néző étkező-konyha tárul fel. Az alsó szint tereit a hátsó udvar felől fedett terasz egészíti ki, mely közvetlenül az étkezőhöz kapcsolódik. A földszinti mellékhelyiségeket a ház északi hosszoldala mentén helyeztük el.

A tetőtéri helyiségek megközelítésére a nappaliban található L-alakú, húzott fokú lépcső szolgál. A lépcsőkar töréspontjában kandalló elhelyezését biztosítjuk, melyhez a tető fölé felvezetett korszerű épített kémény tartozik. A tetőtérben három lakószoba, egy háztartási helyiség, zuhanyzó és mellékhelyiségek kaptak helyet.

Az épület alápincézetlen, részben földszintes-tetőteres kialakítású, kontyolt nyeregtetős tömeget képez. A földszinti nappali, illetve fedett terasz feletti alacsony hajlású tető a hosszoldalakon befordulva körbefutó előtetőt képez az épület körül. A homlokzati falfelületek törtfehér színezést és sötétszürke lábazati vakolatot kapnak. A földszint feletti tető fedése korcolt fémlemezzel, a tetőtér feletti magastető egyenesvágású kerámia cseréppel készül, antracitszürke színben. A nyílászárók korszerű alu-fa szerkezetűek szintén antracit színben.

© 2023 Szincsák Péter építész tervező.
Minden jog fenntartva.
Codecafe - weboldal készítés