menu

Előregyártott szerkezetű lakóépület – 2022

- pályamű -

Az előregyártott építőanyag-gyártó által kiírt pályázatra tervezett lakóépület, családi ház kétszintes kialakítású. Alaprajzi elrendezése és tömegformája egy földszintes és egy földszintes-emeletes, lapostetős elemre bontható, melyek összeadásával jön létre a tulajdonképpeni lakóház.

Az épület fő megközelítési iránya az utcafronti oldalról történik. A homlokzat súlypontjában visszahúzott formálással nyílik az előtetővel védett bejárat. Innen az előtérbe jutunk, amelyhez déli irányból csatlakoznak a közös családi időtöltésnek helyet adó terek. A nappali, az étkező és a konyha funkcióit egyesített lakótérben alakítjuk ki, amely a hátsókert irányában terasszal egészül ki. A saját zuhanyzóval rendelkező szülői háló ehhez közvetlenül csatlakozik, míg a további privát háló- és tisztálkodó helyiségeket elkülönített módon rendezzük el. Az előtérhez északi irányban kapcsolódó közlekedő vezet a vendégek számára fenntartott WC-helyiséghez, a háztartási helyiséghez, majd egy hálószobához és a hozzá tartozó fürdőszobához. A előregyártott földszintes épületrész a hátsókert irányában további szobákkal bővíthető. A nappaliból induló egykarú lépcső vezet fel az emeletre, ahol két további háló- és egy zuhanyzó helyiség került elhelyezésre. Az emeleti szint csak részben beépített, így a nappali két szint belmagasságú légtérrel egészülhet ki, alkalmat adva a hátsókert felé megnyíló üvegfal kialakítására. A gépkocsi tárolására kialakított garázs a lakásbejárat mellett helyezkedik el, és a háztartási helyiségen keresztül kapcsolódik a belső térhez.

A tervezett épület tartószerkezete előregyártott rendszerrel készül. A teherhordó falak kéregfal-szerkezetek, melyek terheit csömöszölt beton sávalapok közvetítik az altalajra. Az alaptömbökre zsalukő lábazati falszerkezetet és vasalt aljzatlemezt készítünk. Az előregyártott kéregfal-elemek az alaplemezből felálló betonacél tüskékhez kapcsolódnak. A kéregfalak kibetonozása a helyszínen történik. A szintközi és a zárófödém előregyártott födémpanellel készül 22 cm összvastagságban. A tartószerkezetileg méretezett, 7 cm vastagságú, előregyártott vasbeton panelek beemelése után a szerkezet 15 cm vastagságú helyszíni felbeton réteggel egészül ki. A földszintet és az emeleti szintet egyenes karú, előregyártott vasbeton lépcsőszerkezet köti össze.

© 2023 Szincsák Péter építész tervező.
Minden jog fenntartva.
Codecafe - weboldal készítés