menu

Előregyártott szerkezetű lakóépület – 2022

- pályamű -

Az előregyártott szerkezetű lakóépület, családi ház földszintes kialakítású. Tömegformája T-alakú alaprajzra szerkesztett, nyeregtetős idomot formáz.

Az épület fő megközelítési iránya az oldalkert felől történik. A T-keresztszár utca felőli oldaláról nyílik a bejárat. Innen az előtérbe jutunk, amelyhez közlekedőn keresztül csatlakoznak a közös családi időtöltésnek helyet adó terek. A nappali, az étkező és a konyha funkcióit egyesített lakótérben alakítjuk ki, amely az oldalkert irányában pergolás szerkezetű, fedett terasszal egészül ki. A lakóház előkert, illetve hátszókert felőli végén helyezkednek el a privát hálóhelyiségek – keleti és nyugati oldalon is két-két szoba. A kiszolgáló, tisztálkodó helyiségek az oldalhatár felőli oldalon kaptak helyet: fürdőszoba, zuhanyzó, háztartási helyiség. Az oldalkert felőli oldalon elhelyezkedő konyha közvetlen közelében kamrát alakítottunk ki.

A tervezett épület tartószerkezete előregyártott rendszerrel készül. A kéregfal szerkezetű teherhordó falak terheit csömöszölt beton sávalapok közvetítik az altalajra. Az alaptömbökre 30 cm vastagságú zsalukő lábazati falszerkezetet és vasalt aljzatlemezt készítünk. Az előregyártott kéregfal elemek az alaplemezből felálló betonacél tüskékhez kapcsolódnak. A kéregfalak kibetonozása a helyszínen történik. A zárófödém előregyártott paneles szerkezetű, 22 cm összvastagságban készül. A tartószerkezetileg méretezett, 7 cm vastagságú, előregyártott vasbeton panelek beemelése után a szerkezet 15 cm vastagságú helyszíni felbeton réteggel egészül ki.

© 2023 Szincsák Péter építész tervező.
Minden jog fenntartva.
Codecafe - weboldal készítés